CENA TETOVIRANJA

Nazad

“Koliko tetoviranje košta?“ pored „Da li tetoviranje boli?“ jedno je od najčešće postavljanih pitanja kada se radi o tetoviranju.

Tattoo cene u Beogradu se formiraju na više načina.Određivanje cene tetovaže se može vršiti na osnovu veličine, kada će vas vaš tattoo umetnik pitati koliko u centimetrima želite da vaša tetovaža iznosi, ili, što je danas u svetu gotovo jedini slučaj, na osnovu vremena potrebnog da se tetovaža uradi, od početka njene pripreme do kraja samog tetoviranja.

Svakom profesionalnom tattoo umetniku veoma je teško da odredi cenu tetovaže po bilo koja ova dva kiterijuma dok se ne utvrdi njen tačan dizajn, veličina i pozicija, međutim, ipak se mogu izdvojiti faktori koji će dorektno uticati na krajnji iznos:

  • Boje: Crno siva tetovaža će uvek koštati manje od tetovaže u boji istih dimenzija. Što se više boja koristi, cena tetovaže će shodno tome da raste.
  • Količina detalja: Što slika koja se tetovira ima više sitnih detalja više će vremena biti potrebno da se uradi pa će samim tim biti i skuplja.
  • Pozicija tetovaže: Na nekim delovima tela koža je komplikovanije strukture i zahteva veći napor da se u nju boja ubaci (laktovi, šake, zadnjica..), što može da znači da će vaš tattoo artist to u cenu i da uračuna. Isto tako, ukoliko planirate da se tetovirate na „delikatnijim“ odnosno skrivenijim mestima, ukoliko nađete tattoo umetnika koji je spreman to da vam uradi, spremite se i da mu se skoro duplo odužite:)
  • Dizajn tetovaže: Ukoliko donesete tattoo umetniku gotov crtež koji želite da tetovirate, koštaće vas manje nego ukoliko želite tetovažu po porudžbini, odnosno tetovažu za koju će tattoo umetnik da vam sprema originalan crtež.
  • Veličina: Naravno, što je veće to je skuplje.
  • Fleksibilnost: Neki tattoo umetnici ceniće vašu spremnost da im dozvolite da se kreativno izraze odnosno da iskoriste vašu tattoo ideju da bi napravili lično umetničko delo koje će upotrebiti za svoj tattoo portfolio. Ukoliko imate sreće da naiđete na takvog, očekujte veliki popust.

Sve u svemu, koliko na kraju tetoviranje konkretno košta?

Postoji minimalna cena tetoviranja koja podrazumeva cenu osnovne postavke potrošnog materijala za tetoviranje (igle, boje, higijenski materijal..) i koja u beogradskim studijima može da se kreće od 30 do 70evra. To znači da bi na čuveno pitanje „Koliko košta tetoviranje jednog slova?“ odgovor bio izmedju 30 i 70evra, zavisi od studija i tattoo umetnika. Cena osnovne postavke je obično manja ukoliko vaš tattoo umetnik ne radi u registrovanom studiju već-kod kuće ( što sa sobom vuče druge implikacije pitanja čistoće i sterilnosti, za šta svako kao odrasla osoba zna da snosi rizik odluke).

Ukoliko, na primer, tetoviranje jednog slova od 1cm košta 50evra, to ne znači da će tetoviranje istog tog slova od 3cm da košta više, već naprotiv, koštaće isto. Upravo se to podrazumeva pod pojmom „minimalne cene osnovne postavke“-ista količina materijala je potrebna da se istetovira i jedna tačka i jedno slovo od 5cm. Takođe, ukoliko vam tattoo umetnik kaže da je cena jednog slova od 3 cm 50evra, to ne znači da će tetoviranje takva dva slova da košta 100evra, već, veoma često, isto 50 evra. Ukoliko nastavite da dodajete slova cena će početi da raste ali polako. Na primer, tri slova od po 3cm mogu koštati između 50 i 80 evra, zavisno od tattoo umetnika i studija.

Kada se radi o tetoviranju slika, minimalna cena osnovne postavke gubi smisao, cenu tetoviranja određuje tattoo umetnik tek kada sa vama utvrdi dizajn, veličinu i poziciju tetovaže. Grubo govoreći, ukoliko na primer želite da istetovirate cvet ljiljana u crveno-narandžastoj boji, veličine 8x8cm, može da vas košta između 70 i 130evra, zavisi od umetnika i studija.

Postoji čuvena izreka koju uz cenovnik prilažu brojni tattoo umetnici širom sveta :

“Dobra tetovaža nikada ne može biti jeftina, jeftina tetovaža nikada ne može biti dobra.“ Ovo možete shvatiti ozbiljno, ali ne doslovno. Dakle, ukoliko vam tattoo umetnik ponudi da vam istetovira dva slova za 10evra a nije vam brat, prijatelj ili rođak, znajte da tu nešto nije u redu. Sa druge strane, ukoliko želite da istetovirate portret drage osobe 13x13cm i tattoo umetnik (za kojeg ste se na osnovu njegovog portfolija uverili da odlično radi portrete) vam za njega traži 500evra, znajte da ćete dobiti odličnu tetovažu koju ćete sa ponosom nositi. Isto tako, kao što je već gore navedeno, ukoliko se tattoo umetnik (za kojeg ste se na osnovu njegovog portfolija odlučili) oduševi vašom idejom i odluči da vam da velik popust, nemojte oklevati jer je izvesno da ćete dobiti odličnu tetovažu koju će on sam dalje koristiti za ličnu promociju.

Nikada se nemojte odlučivati za tattoo umetnika samo na osnovu cene koju vam je ponudio, već se prvo iz njegovog portfolija dobro uverite da li može da vam istetovira to što želite.

Nazad